Gözlerdekiler de dahil, baktıkça kırmızı ve siyahın birbiriyle çatışıp durduğu bir fotoğraf. Ama 'o' an bundan ibaret değil kuşkusuz. İspanya'nın Kanarya Adaları'nda 70 kaçak göçmen yakalanmış. İçlerinden ikisi görünüyor. Kırmızı ve siyah çatışması bir yana, yakalanmış, yoksul ve hayatı doğup büyüdüğü yerden uzakta arayan umutsuz bir insanın ruh hali. Öfke, şüphe, korku, arzu ne ararsanız hepsi birden gözeneklerden çıkıp yüzüne yayılmış ışıkla buluşuyor. (Reuters / Juan Medina)


Tsunami felaketinden bir yıl sonra, Endonezya'nın Banda Aceh bölgesinde bir felaketzede kampındaki çadırda akşam yemeği. Banda Aceh'te evsiz kalanlar için yüzlerce ev inşa edildi ama büyük çoğunluk hala çadırda yaşıyor. 'O' anda akşamın soğuk mavisiyle çadırın içindeki sıcak renk, çarpıcı bir zıtlık oluşturuyor. Sanki geçen bir yılın unutmuşluğunun sıvandığı gökyüzü ile eve kavuşma bekleyişinin sıcaklığı 'o' anda birbirinden uzak duruyor, bir türlü kaynaşamıyor. (Associated Press / Ed Wray)


Hindistan'da Sihler için kutsal sayılan Amritsar kentinde bir dilenci, soğuk hava nedeniyle bir yardım kuruluşu tarafından dağıtılan sütlü çayı içiyor. AP foto muhabiri Narinder Nanu, dilenci gözlerini kaldırdığında bu hayat tarzını seçimin ya da bu hayat tarzına sürüklenmenin bakıştaki özetini yakalayıveriyor. Bakışta adeta bir son cümle bile var. "Sağolun, yardımcı oldunuz ama bu geçici bir durum..." (AFP / Narinder Nanu)


Sri Lanka... Haber, tsunami felaketinden sonra Sri Lanka'da hayatın yavaş yavaş normale dönüşüyle ilgili. 15 yaşındaki felaketzede Pinsirige Sunimal, satmak için Colombus yakınlarındaki Kalutara Budist Tapınağı'na çiçek götürüyor. Açıldıkları yön ve ışığı kucaklayan çoşkularıyla mavi lotus çiçekleri, 'o' anda çocuğun ileriye bakan umutlu bakışlarına içtenlikle eşlik ediyor. (Associated Press / Gemunu Amarasinghe)


Afganistan'da yine kar yağışı var. Başkent Kabil'in ana caddesi de kar altında. Geri planda işçiler kar küremeye hazırlanıyor. Öndeyse bu figür. Afganistan'a bugünlerde her kar yağdığında çekilen fotoğrafın alt yazısında geçen bir yılda yaşanan kuraklığı hatırlatan cümleler yer alıyor. Kar yağışına rağmen fren telleri kopuk bisikletin keyfini içen çocuğu gösteren 'o' ansa Afgan çocuklarının yaşadığı kuraklığı anlatıyor. (Associated Press / Rafiq Maqbool)

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top