Hep aklımın bir köşesinde olan bu yazıyı sonunda gerçekleştirmenin kıvancını yaşamaktayım. Güney Kore'nin ulusal bir çiçeğinin oluşu başlı başına dikkatimi çekicek bir şeyken çiçeğin de ağaçhatmi olduğunu öğrenmem daha çok şaşırtmıştı beni. Çünkü ben bu çiçeği kendimi bildiğim bileli bahçemizde görürdüm. Hatta yabani çiçek olma dolayısıyla gözümde değer bile görmezdi pek. Ama neden ulusal çiçek seçildiğini öğrendikten sonra saygı duymaya başladım bu çiçeğe. 


Şöyle ki bu çiçeğimiz oldukça dayanıklı, her türlü zorluğa karşı her yerde yetişip serpilebilen, hatta kesilip köklerinden koparılsa bile diğer çiçeklere oranlara daha uzun süreyle solmayan bir çiçektir. Bu özelliği ise savaşlarla, açlıkla, fakirlikle uğraşan, ama o güçlükler arasından çıkıp ülkelerini yükseklere taşıyan Kore halkını temsil ediyormuş. Bu yönüyle bence Kore halkının en büyük erdemini böylece sembolleştirmiş oldular. Ben bu çiçeğin adına ilk olarak bir oyun tekerlemesinde rastlamıştım. "무궁화꽃이 피었습니다." (Mugunghwa ggoçi piossımnida.), yani "Ağaçhatmi Çiçeği Çiçek Açtı." şeklinde bir çevirisi var. Hani bizim ebe tura bir iki üç oyunumuzun aynısını Koreliler bu tekerlemeyle oynuyorlar.  Ulusal marşlarında da bu çiçekle ilgili bir kısım yer almaktadır.
"Üç binli boyunca muhteşem ırmaklar, ağaçhatmilerle dolu dağlar;
Büyük Kore Halkı, Büyük Kore Ülküsüne sadık kal."
 

"Ağaçhatmi (Hibiscus syriacus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından, çiçek açan, ve Asya'nın büyük bir kısmında yetişen ve boyu 2–4 m.'ye erişen vazo şeklinde çalı türü bir bitkidir.
Çok dayanıklı olan bu bitki kesilip vazoya konduğunda diğer bitkilerden daha uzun süre dayanabilir. Yazları sıcak olan bölgelerde çekici beyaz, pembe, kırmızı, lavanta rengi ya da mor çiçekleri için yetiştirilir. Bu çiçekler yenilebilir.
Ağaçhatmi, Güney Kore'nin ulusal çiçeğidir. Ulusal amblemlerde görülmesinin yanı sıra Güney Kore Ulusal Marşı'nda da çiçekten söz edilir. Korece adı olan mugunghwa (Hangul: 무궁화; Hanja: 無窮花) ölümsüzlük anlamına gelen mugung sözcüğünden gelir. Çiçeğin sembolük anlamı bu addan kaynaklanmıştır.
Ağaçhatmi 'Diana', 'Lady Stanley', 'Ardens', 'Lucy', ve 'Blushing Bride' gibi çeşitli kültivarlarıyla oldukça popüler bir süs çalısıdır." (Alıntıdır!)


( Not: Fotoğraflar şahsıma aittir.)

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top