Güney Kore Anma Günü, Kore Savaşı’nda ya da diğer önemli savaşlarda hayatını kaybeden erkekleri ve kadınları anmak için her yıl 6 Haziran’da gerçekleştirilmektedir. 

1956 yılından bugüne kadar anma töreni, Seoul Ulusal Mezarlığı’nda düzenlenmektedir. Anma Günü, sabah saat 10’da tüm ülkede sirenler çalar ve halk 10 dakika boyunca sessizce dua eder. Ayrıca, Güney Kore’de tüm bayraklar yarıya çekilir.

Kore Bağımsızlık Hareketi ve savaş tecrübeleri, Koreliler’in geçirmiş oldukları can kayıplarını anmak için resmi tatil olarak Anma Günü’nün başlangıcına işaret etmektedir. Anma gününde, bu trajedinin ve savaş sırasında hayatını kaybeden kadınları ve erkekleri hatırlatmak amacıyla bayraklar yarıya çekilmektedir.

Ülkeleri için ölen ve acı çeken insanlara güvendikçe, geride kalan duygusal ve fiziksel yaralar yerini hüzünlü hikayelere bırakmıştır. Güney Kore Devlet Başkanı, bu olayın anısına düzenlenen bir törende şu sözleri söylemiştir: 

“Koreliler, 2. Dünya Savaşı’nda bile çok fazla kayıp verdiklerini ve hala daha savaşın Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin arasında devam ettiğini düşünüyorlar. Onlar, bunu “soğuk savaş” olarak adlandırıyorlar.” 

Bu yüzden Anma Günü törenleri, ölen askerleri anmaktan çok daha fazlasıdır; dünyanın her tarafında halen daha çatışma yaşayan insanlarla da ilgilidir.

Tarihi Kore Savaşı, Kuzey Kore’nin Seoul’e saldırması ve yedi binin üzerinde insanın öldürülmesi ile damga vurmuştur. Kore Savaşı sırasında hayatta kalanlar, istemeyerek de olsa bunu yapmak zorunda kalmışlardır. Bu saldırıyı hatırlatmak amacıyla, Anma Günü töreni Seoul’de gerçekleştirilmektedir.

1994 yılında, Anma Günü töreninin bir göstergesi olarak Seoul’de Savaş Müzesi açılmıştır. Müzede, savaş sırasında meydana gelen olaylar ve on üç bin savaş malzemesinin bulunduğu sergilerden oluşan altı oda yer almaktadır. Müze, askeri üssün karargah merkezinde yer almaktadır ve iki üst kat ile iki alt kata sahiptir.



"Kore'de her yıl 6 Haziran Kore Savaşı'nda ölen asker ve sivilleri anma günü olarak kutlanıyor. Bu yüzden 6 Haziran Kore'de resmi tatil ve tüm okullar ve resmi daireler kapalı. Savaşın anılarının henüz taze olduğu yıllarda daha duygusal bir şekilde geçirilen bu anma günü, bugünlerde daha çok bir tarih muhasebesi ve Kuzey-Güney Kore ilişkilerinin geleceğine ilişkin tartışmalarla geçiyor."

(KORE Toplumu, Kültürü ve Siyaseti kitabından alıntıdır!)

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top